Patiënten met diabetes minder vaak naar de tandarts, maar groter risico

Volwassenen met diabetes bezoeken de tandarts minder vaak dan mensen met pre-diabetes of zonder diabetes. Dit blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie geleid door onderzoekers van NYU Rory Meyers College of Nursing en East Carolina University’s Bordy School of Medicine.

Afname

De studie liet zien dat er tussen 2004 en 2014 een afname plaatsvond in het aantal bezoeken aan de tandarts onder volwassenen met en zonder diabetes, in de Verenigde Staten. Echter is er bij mensen met diabetes een consistente vermindering te zien in de aantallen die hun mondgezondheid bijhouden. Het onderzoek werd gehouden onder 2,5 miljoen Amerikanen, waarvan bijna 10% diabetes had en ruim 30.520 mensen pre-diabetes, een voorfase van diabetes type 2.

Versterkend effect

Hieruit volgt een relatie tussen diabetes en mondgezondheid. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op parodontale ziektes, wat de diabetes kan versterken. Hier staat tegenover dat diabetes de parodontale ziekte ook weer versterkt. Regelmatige checks bij de tandarts zijn voor deze risicogroep dus van extra belang.

Meerdere oorzaken

Volgens de onderzoekers zijn er meerdere factoren die van invloed kunnen zijn op het geringe aantal bezoekers met diabetes bij de tandarts. Zo kunnen mensen zich niet bewust zijn van de invloed van diabetes op hun mondgezondheid, en andersom. Daar komt bij dat een voorgaande studie aantoonde dat mensen met diabetes de kosten aan tandartsbezoeken zo laag mogelijk willen houden.

Financiële barrières

De studie onderzocht niet of individuen een verzekering hadden, maar vond wel substantiële financiële barrières binnen de mondzorg voor mensen met diabetes bij het vergelijken van inkomen en het aantal bezoeken bij de tandarts.

Oplossingen

De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is om deze barrières te verlagen om zo de mondgezondheid van deze mensen aanzienlijk te kunnen verbeteren. Tevens zou het diabetes management mensen met diabetes actief moeten aanmoedigen om vaker naar de tandarts te gaan.

Bron:
NYU

Previous
Next